התחלנו תהליך של ירידה במשקל, הכול הולך כמו שצריך, המשקל יורד מיום ליום ואז יום אחד קמים ורואים שקיימת עצירה במשקל, עוברים כמה ימים, שבוע ואפילו שבועיים ועדיין המספר על המשקל לא ממשיך להראות ירידה, מאבדים מוטיבציה ולא יודעים מה קרה פתאום ומה אנחנו עושים לא בסדר. מה בעצם עושים מכאן?
הסיטואציה שמתוארת כאן זאת אחת הסיטואציות הכי מוכרות בתהליך של ירידה במשקל וזוהי סיטואציה נורמלית לחלוטין.
בתחילת התהליך קצב הירידה יהיה יותר מהיר וככל שהתהליך יתקדם קצב הירידה יהיה איטי יותר. לרוב בימים הראשונים המשקל ירד כתוצאה מנוזלים ורק אחרי שבוע וחצי-שבועיים הירידה תתבצע ממסת השומן – שומן נשרף לאורך זמן ולא במהירות.
חשוב לזכור שקצב ירידה במשקל אמור להיות מבוקר ולא מהיר, התהליך צריך להיות מבוצע בהדרגתיות ובסבלנות על מנת להשיג תוצאות שישמרו לטווח הארוך.
ובחזרה לעצירה בירידה במשקל, מה הסיבות שעלולות לגרום לעצירה?
1.קודם כל חשוב לוודא שאנחנו אכן נמצאים בגרעון קלורי, בשלב מתקדם של ירידה במשקל צריך להיות מדויקים בכמויות ולוודא שאנחנו באמת עקביים ואוכלים את הכמות המתאימה לנו.
אנשים שכבר נמצאים בתהליך תקופה ממושכת לפעמים “משחררים” ומאפשרים לעצמם יותר מבחינת התזונה, לעיתים הדברים הקטנים שבתחילת הדרך אינם הפריעו עלולים להפריע בהמשך. למשל: שותים יותר חלב בקפה / יותר כוסות קפה ביום, מנשנשים בין ארוחות ושוכחים להוסיף את זה לספירה הקלורית.
2.אולי המשקל לא באמת נעצר, אלא הוא מושפע מגורמים מסוימים ואיבדתם סבלנות – ישנם גורמים נוספים בחיינו המשפיעים על המשקל ועלולים לגרום למחשבה מטעה שהירידה במשקל נעצרה, לדוגמה:
- נשים לפני קבלת הווסת החודשית או במהלכה .
- אכילה יום קודם לשקילה כמות גדולה של פחמימות / נתרן הגורמת לעליית הנוזלים בגוף ( הנוזלים ירדו מעצמם תוך 2-3 ימים ).
בעקבות כל השינויים שמתחוללים אצלנו בגוף ההמלצה היא להישקל ביום השקילה בבוקר, מיד לאחר מתן שתן ראשון, לבצע ממוצע שקילות שבועי ולוודא שאכן קיימת ירידה בממוצע משבוע לשבוע (להישקל כל יום יהיה פחות ריאלי מכיוון שאנו כל יום יכולים להישקל אחרת בעקבות השינויים הקורים בגופינו).
3.ירידה בהוצאה האנרגטית – מכיוון שאנחנו גם ככה בתהליך שאינו טבעי לגוף (גרעון קלורי) אנחנו נמצאים במחסור אנרגיה, אנחנו תשושים ועייפים ולכן אוטומטית נהיה פחות בתזוזה ופחות פעילים – נשרוף פחות קלוריות מבדרך כלל.
אז איך בעצם נוכל להמשיך את התהליך ואת קצב הירידה במשקל ?יש כמה דרכים:
- עלייה בהוצאה האנרגטית – נשתדל להיות כמה שיותר פעילים במהלך היום בלי קשר לפעילות גופנית (אימון) לדוגמה: סיבוב עם הכלב, במקום עליה במעלית עליה במדרגות, במקום לנסוע באוטו למקום קרוב נצעד ברגל .
- תוספת אירובי – הוספה של אירובי לתוכנית האימונים (אפילו עוד 5-10 דקות כל יום) תעלה את ההוצאה האנרגטית.
- הפחתת קלוריות מהתפריט – הפחתה של 20-100 קלוריות כל שבוע ובדיקה האם מתבצעת ירידה, אם קיימת ירידה אין צורך להוריד עוד, תתחילו ב20 קלוריות (חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע ולא להגיע לכמות קלוריות נמוכה מדי).
- הפסקה מדיאטה diet break- הפסקה יזומה מהדיאטה שיכולה להימשך כמה ימים רצופים (או אפילו שבועות) שבהם נהיה בתפריט קלורי ניטרלי – כלומר לא נרד במשקל ולא נעלה, התהליך יכול לעזור גם מבחינה מנטלית (לצבור אנרגיה) וגם מבחינה פיזיולוגית (למלא מאגרים בגוף , לאזן הורמוני רעב ושובע) כאשר מרגישים שאפשר לחזור לגירעון קלורי ולהמשיך בתהליך יהיה הרבה יותר קל להמשיך לרדת במשקל.
התמקדו בלהמשיך את התהליך, להיות סבלנים ולהתמיד, בכל תהליך יהיו קשיים ונפילות אבל חשוב לדעת גם לקום מכל נפילה ולהיזכר למה מלכתחילה התחלנו אותו.